Sakit Tangan

"Masa menaip mesti kebas tangan kanan?"

"Menggenggam tombol pintu pun rasa sakit?"

"Urat kawasan pergelangan tangan/ibu jari sakit?"

"Kenapa kebas tangan kanan dan rasa macam tebal?"

"Pergelangan tangan saya lenguh. Sakit urat ke?"

kebas-tangan-kanan
tangan-kebas

Selalu Ke Terjadi Persoalan Persoalan Di Atas?

Banyak keadaan yang menyebabkan sakit tangan dapat diubati. Bergantung pada penyebab sakit tangan anda, anda mungkin mendapat manfaat daripada ubat-ubatan, senaman, atau perubahan gaya hidup.

Kecederaan Tangan

Berikut antara penyebab kecederaan tangan terutama sekali bila kebas tangan kanan. Boleh jadi sakit itu terjadi pada jari-jari, tapak tangan atau pergelangan tangan.

kebas-tangan-kanan

Antara Masalah Tangan Yang Selalu Terjadi

kebas-tangan-kanan

Kecederaan

Kecederaan tangan sangat biasa yang menyebabkan sakit pada tangan, sama ada sakit pada pergelangan tangan atau jari-jari. Antaranya patah tulang, otot koyak atau cedera malah kerosakan pada saraf. Kecederaan tangan biasa biasa terjadi dengan aktiviti sukan, pembinaan, atau jatuh.

tangan-kanan-kebas

Artritis

Artritis (keradangan pada satu atau lebih sendi) adalah penyebab utama sakit tangan. Terdapat lebih daripada 100 jenis arthritis, tetapi yang paling sering penyebab sakit tangan atau jari adalah osteoartritis dan rheumatoid arthritis.

kebas-tangan-kanan

Osteoartritis

Osteoartritis biasanya menyerang orang dewasa yang lebih tua. Selama bertahun-tahun, sendi di tangan mengalami semakin haus dan tipis. Tulang rawan adalah tisu licin yang menutupi hujung tulang, membolehkan sendi membengkok dengan mudah.

kebas-tangan-kanan

Rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis pula adalah penyakit kronik yang boleh menyerang banyak sendi. Ia menyebabkan sendi menjadi radang, yang menyebabkan kesakitan. Selalunya ia menyerang di jari-jari kecil tangan atau kaki.

tangan-kebas

Carpal Tunnel Syndrome

Carpal Tunnel Syndrome berlaku apabila Median Nerve (saraf median) tersepit di dalam terowong tendon carpal. Penyempitan ini boleh disebabkan oleh penebalan tendon, keradangan, atau apa sahaja yang boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan ini. Sebagai contoh, perempuan selepas bersalin atau sedang mengandung juga sering merasakan sakit pergelangan tangan disebabkan Carpal Tunnel Syndrome.

kebas-tangan-kiri

Tenosynovitis De Quervain

De quervain's tenosynovitis (DQT) adalah pembengkakan pada dua tendon di sekitar pangkal ibu jari menyebabkan kawasan di sekitar tendon jari menjadi radang. Keradangan ini memberi tekanan pada saraf yang berdekatan, menyebabkan rasa sakit pada pergelangan tangan dan kebas di sekitar pangkal ibu jari.

kebas-tangan

Gout

Gout, yang merupakan bentuk artritis yang kompleks. Gout paling kerap menyerang sendi di ibu jari kaki, tetapi boleh terjadi di tempat lain seperti di kaki, lutut, tangan, dan pergelangan tangan. Sekiranya anda mengalami gout di tangan atau pergelangan tangan, anda akan mengalami serangan kesakitan, pembakaran, kemerahan, dan kelembutan yang sengit.

tangan-kebas

Menghidap tenosynovitis

Trigger Finger, juga dikenali sebagai stenosing tenosynovitis, adalah keadaan yang menyakitkan yang berlaku apabila jari atau ibu jari anda tersangkut dalam posisi bengkok. Jari akan bengkok sehinga susah untuk diluruskan. Ia boleh terjadi pada beberapa jari pada satu satu masa.

kebas-tangan-kanan

Neuropati periferal

Neuropati periferi adalah keadaan yang menyebabkan mati rasa, sakit, dan kelemahan di tangan dan kaki anda. Neuropati periferal di tangan anda berlaku apabila saraf periferi anda rosak.

Jadi, Apa Nak Buat?

Terdapat berberapa cara untuk rawat masalah ini iaitu:

rawat-tangan-kebas

Wrist & Thumb Splint

Menggunakan Wrist and thumb splint untuk mengurangan pergerakan pada tendon

kaedah-ice-rawat-tangan-kebas

Kaedah ICE

Melakukan langkah ICE (Ice , Compress dan Elevate) untuk mengurangkan bengkak dan pemgambilan ubat tahan sakit.

ubat-tangan-kebas

Ubat atau Fisioterapi/Stretching

Penggunaan ubat tahan sakit atau ubat-ubat saraf untuk meredakan sakit dan mengurangan radang atau melakukan fisioterapi/stretching pada pergelangan tangan dengan kerap.

Jika sakit tidak berkurang, anda perlu rujuk doktor di klinik kami untuk mendapatkan pilihan rawatan yang diperlukan.

Apa Kata Mereka?

“Since 24.10.2020 having issue with my left wrist so it cannot move at all. Previous doctors only give painkillers but the pain only decreases around 30%-40%. Then it getting worst after accidentally carry a big equipment.

Someone propose to visit Amalmedik to get a proper medication. On 05.02.2021 came to Amalmedik and realize my pain because of Carpal Tunnel Syndrome. Doctor treated with PEMF therapy for 5 times and almost 90% of the pain has gone. Now my left hands can use as usual but still need to do a simple fisio therapy to improve its conditions.

Thank you Amalmedik for the treatment... Really appreciate your humble and good services.”

Sharudin MansorFrom Google Reviews

“Wrist Join Pain yg dialami Alhamdulillah sembuh setelah melakukan proses PRP.. biasa nk pusing pergelangan tangan pun sakit, tp dengan consultation dan ikhtiar yg doktor berikan, tiada lagi masalah sakit di pergelangan tangan.Highly recommended dgn doktor yg baik hati, jujur dan harga yg berpatutan, lebih kepada membantu org yang sakit.. Terima kasih Poliklinik Amalmedik.”

Abdul MuhaiminFrom Facebook Reviews

Jom datang berjumpa doktor kami untuk kenalpasti sakit yang dihadapi dan kaedah rawatan yang paling sesuai untuk anda.