Sakit Lutut

"Lutut saya sakit bahagian tepi la doktor. Kenapa ya?"

"Lutut saya berbunyi la doktor bila bengkok kaki."

"Cecair lutut saya dah hilang ke?"

"Lutut bengkak dan panas dah sebulan tak hilang."

"Sakit sangat kalau berjalan."

Sakit Pada Struktur Lutut

Sakit pada lutut berpunca pada struktur dibahagian lutut itu sendiri sama ada, ligament, tisu rawan, tulang, tendon atau otot disekelilingnya.

Punca Sakit Sendi Lutut

Sakit lutut boleh berpunca dari kecederaan yang berlaku pada lutut, masalah mekanikal dan beberapa jenis masalah keradangan sendi.

Mulakan Penilaian Sakit Lutut Anda

KETAHUI INDEKS TAHAP KESAKITAN PADA LUTUT ANDA

    Sila lengkapkan soalan di bawah:

    Bahagian untuk indeks:
    (1) Kesakitan atau ketidakselesaan
    (2) Jarak maksimum yang dilalui
    (3) Aktiviti kehidupan seharian

    Jawapan anda akan membolehkan penilaian keseluruhan keadaan anda selama empat minggu terakhir. Sila pilih jawapan yang lebih sesuai dengan keadaan anda.













    Parameter Kesakitan**
    0 = Tiada Kesakitan
    1-4 = Kesakitan Ringan
    5-7 = Kesakitan Sederhana
    8-10 = Kesakitan Ketara
    11-13 = Kesakitan Sangat Ketara
    >=14 = Kesakitan Paling Ketara

    Jika sakit tidak berkurang, anda perlu rujuk doktor di klinik kami untuk mendapatkan pilihan rawatan yang diperlukan.

    BUAT JANJI TEMU

    Berikut Adalah Antara Contoh Punca Sakit Pada Lutut Yang Biasa Terjadi.

    Kecederaan Lutut

    Kecederaan pada lutut boleh berlaku sewaktu melakukan aktiviti sukan atau disebabkan oleh kemalangan. Lutut yang mengalami kecederaan boleh menyebabkan kerosakan pada ligamen, tendon dan bursae yang berada pada sendi tersebut.

    Kecederaan Anterior

    Anterior cruciate ligament merupakan salah satu ligamen yang menyambungkan tulang peha kepada tulang betis. Kecederaan ACL sering terjadi ketika aktiviti sukan yang mana ia akan menyebabkan lutut menjadi tidak stabil.

    Tulang Patah / Retak

    Tulang lutut termasuk juga tempurung lutut boleh mengalami keretakan ketika berlakunya kemalangan jalan raya.

    Koyakan Tisu Meniscus

    Tisu meniscus adalah tisu rawan yang terletak dalam sendi lutut yang berfungsi untuk melancarkan pergerakan sendi. Tisu ini juga boleh mengalami koyakkan ketika melakukan aktiviti sukan.

    Keradangan Tendon

    Tendon merupakan tisu yang bersambung daripada tulang kepada otot. Mereka yang terlibat dengan sukan seperti larian, berbasikal dan melompat biasanya akan memberikan tekanan yang lebih kepada tendon tersebut. Kesannya, ia boleh menyebabkan tendon ini mengalami keradangan dan juga memberikan kesakitan pada lutut.

    Osteoarthritis

    Mereka yang sudah berumur selalu mengalami keradangan sendi osteoarthritis. Disebabkan faktor usia yang semakin meningkat, cecair lutut (synovial) akan menjadi semakin berkurangan dan tisu rawan pada lutut juga semakin terhakis.
    Geseran tulang bersama-sama dengan tisu sekeliling akan berlaku dan menyebabkan kerosakkan di kawasan tersebut. Akibatnya, lutut akan mengalami keradangan yang akhirnya membawa kepada kesakitan.

    Rheumatoid Arthritis

    Ia adalah radang yang bersifat autoimun sering terjadi pada sendi-sendi kecil terutama jari tangan dan jari kaki. Tidak menutup kemungkinan juga, sendi-sendi besar juga diserang rheumatoid arthritis seperti sendi lutut atau sendi bahu.

    Gout

    Gaout adalah radang sendi yang biasa terjadi pada sendi kaki. Tetapi ada sebahagian kes ia juga terjadi pada sendi lutut. Ia bergantung kepada jumlh asid urik dalam darah yang mudah dikawal dengan ubat-ubatan atau modifikasi cara pemakanan.

    Septic Arthritis

    Disebabkan oleh jangkitan kuman di dalam sendi sama ada jangkitan disebabkan kuman atau kulat. Kebiasaan jangkitan kuman terjadi pada pesakit yang mempunyai imun badan rendah seperti pesakit diabetes atau pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi.

    Jadi, Apa Nak Buat?

    Apa pilihan untuk rawatan terbaik sakit lutut?

    Fisioterapi

    Fisioterapi dapat membantu untuk membetulkan struktur lantas mengurangkan sakit lutut. Akan tetapi, solusi yang terbaik adalah untuk merawat punca sakit lutut itu tersebut.

    Ubat Atau Supplemen

    Biasanya yang dijual di farmasi adalah ubat tahan sakit / ubat saraf / supplement yang ternyata dapat mengurangkan sakit lutut tetap tidak dapat mengubati sakit lutut.

    Suntikan Gel

    Menambah cecair lutut adalah solusi untuk mengurangkan sakit dan menangguhkan pembedahan tukar lutut (Total Knee Replacement) yang mengerikan. Suntikan tambah gel melindungi sendi lutut daripada terus rosak.

    Jika sakit tidak berkurang, anda perlu rujuk doktor di klinik kami untuk mendapatkan pilihan rawatan yang diperlukan.

    Apa Kata Mereka?

    Bob AzaharFrom Google Reviews

    First time dtg Poliklinik Amal Medik Kota Damansara untuk rawatan lutut. Nurse dan doktor bertugas@ Dr Elyana sangat mesra dan peramah. Dr suggest utk buat injection dan hari ini masuk hari yg ke 3....Klinik bersih dan teratur. Highly recommended utk buat rawatan di sini..πŸ‘πŸ€— - Maizon Abdul Gaffar

    Atiyya AzmanFrom Google Reviews

    Sakit belakang sampai nak angkat kaki pun sakit. Dr. Haziq menyarankan untuk mencuba kaedah injection. Alhamdulillah beransur pulih. Syabas Dr. Haziq atas rawatan yang diberi. Sangat sangat disyorkan. Terima kasih.

    Eykin Kamal_bnR182From Google Reviews

    Dah hampir 3 thn sakit lutut.. Nk lipat kaki ...duduk bersila pn xleh... Tp lepas beberapa kali menjalani rawatan soft laser di poliklink amal medik ...alhamdulillah hampir 80% lutut pulih .. Dktr dan staff disana jgk sgt friendly.. Dan kadar bayaran untk consultations dan rawatan jgk sgt berpatutan ..trima ksh team poliklinik amal medik ...sesiapa yg ada masalah mcm sy atau masalah2 kesihatan yg lain bolehlah mencuba disana ..kaedah rawatan moden disana sgt bgs .

    Wawa RedhFrom Google Reviews

    First time datang last month, psl sakit lutut x bole bend, bila duduk susah nak bangun, sukar nak solat...... mcm2 cara guna, urut, bandage and semua jenis minyak yg top di pasaran semua dah try. Lebih kurang 3 bulan gak laaa merana pasal sakit lutut ni. On and off sakit. Actually x tahu pun psl klinik ni, niat just cuba jer laaa mana tahu serasi. So bila dah jumpa doctor dan dia terangkan secara jelas mengenai sakit yang dialami dan dia cadangkan kaedah2 yang akan digunakan untuk merawat kesakitan, ALHAMDULLILAH sakit 3 bulan hilang dalam masa 5 minit. Sekarang saya dah boleh berjalan lama tanpa sakit kaki, dah boleh solat seperti biasa. πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    Jom datang berjumpa doktor kami untuk kenalpasti sakit yang dihadapi dan kaedah rawatan yang paling sesuai untuk anda.