Sakit Buku Lali

"Buku lali saya sakit apa sebab ye?"

"Buku lali bengkak tiba-tiba?"

"Gout ke?"

"Kalau buku lali terseliuh macam mana nak buat?"

Sakit Pada Buku Lali Merujuk Kepada Kesakitan Yang Berpunca Pada Struktur Dibahagian Buku Lali Itu Sendiri Sama Ada:

⦁ Ligamen
⦁ Tisu Rawan
⦁ Tulang
⦁ Tendon
⦁ Otot disekelilingnya

Punca Sakit Buku Lali

Punca sakit sendi buku lali paling sering terjadi adalah kecederaan, penuaan sendi atau arthiritis

Berikut Adalah 9 Contoh Punca Sakit Pada Buku Lali Yang Biasa Terjadi.

Ankle Sprain

Dalam bahasa melayu, ada macam-macam istilah yang digunapakai antaranya terseliuh, salah urat, tergeliat, terpelecok, keseleo. Buku lali tersliuh adalah sebab paling sering keluhan orang dating ke klini dengan sakit buku lali.

Artritis

Terutamanya osteoartritis Selain itu, rheumatoid arthritis juga Antara penyakit yang sering terjadi. Rheumatoid arthritis adalah radang autoimun yang terjadi pada kebanyakan sendi-sendi kecil. Tidak seperti osteoarthtis yang hanya di alami pada sendi utama atau 1 atau 2 sendi sahaja.

Gout

Gout berlaku apabila asid urik menumpuk di dalam badan. Kepekatan asid urik yang lebih tinggi daripada biasa (produk sampingan dari pemecahan normal sel-sel lama badan) dapat mendepositkan kristal pada sendi, menyebabkan rasa sakit buku lali yang tajam.

Sciatica

Rheumatoid arthritis pula adalah penyakit kronik yang boleh menyerang banyak sendi. Ia menyebabkan sendi menjadi radang, yang menyebabkan kesakitan. Selalunya ia menyerang di jari-jari kecil tangan atau kaki.

Saluran Darah Tersumbat

Saluran darah tersumbat dalam masa yang lama atau kerap.

Jangkitan Pada Sendi

Arthritis septik adalah arthritis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat. Pergelangan kaki akan sakit, bengkak dan panas sehingga boleh menyebabkan demam. Jangkitan pada sendi sering terjadi pada pesakit yang mempunyai imuniti yang rendah seperti pesakit diabetes atau pesakit kanser yang sedang dalam rawatan kemoterapi.

Tulang Patah

Kecederaan akibat kemalangan atau aktiviti sukan aktif seperti bola keranjang, bola sepak dan aerobik boleh menyebabkan kecederaan seperti keretakan atau patah pergelangan kaki. kecederaan pergelangan kaki ini boleh mengambil masa yang lama, ia akan mengambil masa kira-kira 6 minggu untuk pemeriksaan Xray dan Ultrasound mungkin diperlukan untuk memastikan diagnoisis yang tepat untuk menentukan rawatan yang tepat.

Tendonitis

Tendonitis atau tendenosis juga boleh menyebabkan sensasi yang menyakitkan pada buku lali. Dengan tendonitis, tisu tendon yang menghubungkan tulang-tulang kaki dengan otot-otot kaki bawah menjadi meradang. Menyebabkan penyakit ini terjadi akibat berjalan lama, berdiri lama atau aktiviti pada kaki yang mengalami pergerakan yang kerap.

Bursitis

Pergelangan kaki kita mempunyai dua kantung berisi bendalir, atau bursa, yang melindungi ruang antara tendon dan tulang. Mereka boleh radang akibat radang sendi, penggunaan kasut bertumit tinggi, perubahan kasut baru-baru ini, atau memulakan latihan semula selepas cuti. Pergelangan kaki anda mungkin terasa kaku, lembut, hangat, dan bengkak.

Jadi, Apa Nak Buat?

Terdapat berberapa cara untuk rawat masalah ini iaitu:

sakit-bahu

RICE

RICE : REST (rehat) , ICE (ais) , COMPRESS (mampatan) dan ELEVATE (tinggikan).

ubat-tangan-kebas

Ubat Anti-Radang

Ambil ubat anti-radang untuk meredakan kesakitan dan bengkak.

cara-hilangkan-sakit-lutut

Regangan Khas

Regangan dan latihan khas dapat mencegah masalah di masa hadapan.

Jika sakit tidak berkurang, anda perlu rujuk doktor di klinik kami untuk mendapatkan pilihan rawatan yang diperlukan.

Apa Kata Mereka?

“Datang sebab muscle pain and dr bg injection. 2 mggu sakit, tahu2 je lepas injection tu terus elok 😂 and dr baik, staff pun okay sgt ✨”

Nurul NabilahFrom Google Reviews

Jom datang berjumpa doktor kami untuk kenalpasti sakit yang dihadapi dan kaedah rawatan yang paling sesuai untuk anda.