Adakah Anda Sedang Mengalami Sakit Lutut?

"Apa gel lutut terbaik untuk saya?"

"Ada ke ubat untuk menambah cecair lutut?"

"Berapa lama gel lutut boleh bertahan?"

Suntikan Gel Lutut

Hyaluronic Acid adalah ubat yang diguna pakai untuk mengurangkan sakit bagi gejala sakit lutut. Dalam masyarakat ia sering di sebut sebagai suntikan gel lutut. Hyaluronic acid terdapat 2 jenis iaitu monolink dan double cross link.

Biasanya jenis monolink adalah lebih cair dan memerlukan beberapa kali suntikan dalam tempoh masa yang dekat dan harga lebih murah. Manakala jenis double crosslink memerlukan 1 kali suntikan dan biasa harga sedikit mahal berbanding jenis monolink.

Jenis Dan Ketahanan Gel

Antara soalan popular yang biasa yang kami dapat adalah berapa lama suntikan gel lutut bertahan. Jawapannya adalah mungkin berbeza dari 2 bulan hingga 6 bulan. Tempoh yang paling berkesan biasanya antara minggu ke 5 hingga minggu ke 13.

Dalam pasaran Malaysia terdapat beberapa jenis atau jenama gel lutut ini. Anataranya HyruanOne Monovics, Synvics One, atau Durolane.

Bagaimana Suntikan Asid Hyaluronik Berfungsi Di Lutut Osteoarthritis

Pelinciran

Pada sesetengah orang, kelikatan asid hyaluronik dapat memberikan pelinciran dan penyerapan kejutan yang lebih baik pada sendi lutut. Kesan ini dapat mengurangkan geseran pada sendi, sehingga mengurangkan rasa sakit dan kekakuan, dan mencegah kehilangan tulang rawan dan tulang.

Kesan Anti-Radang

Penyelidikan menunjukkan suntikan asid hyaluronik dapat memberikan kesan anti-radang seperti mengurangkan rasa sakit, radang, dan / atau bengkak di lutut. Kelikatan asid hyaluronik juga boleh memberi kesan positif pada tulang rawan, tulang, dan tisu lain di lutut.

sakit-lutut

Kesan Menghilangkan Rasa Sakit

Pada sesetengah orang, molekul asid hyaluronik membentuk batas di sekitar hujung saraf, mencegah isyarat kesakitan dihantar ke otak. Molekul-molekul ini juga mengikat sel-sel lain di lutut yang memberi isyarat kesakitan. Melalui mekanisme ini, sakit lutut dapat dikurangkan.

Jom buat temujanji bersama doktor kami dan legakan kesakitan anda