fbpx Skip to main content

Memang sakit kepala menganggu aktviti harian baik yang bersifat ringan atau hingga bersifat berat. Dengan informasi mengenai penyebab sakit kepala serta rawatan yang diperlukan sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan sakit kepala.

Dalam bidang perubatan terdapat beberapa ratus jenis sakit kepala, tetapi ada 4 jenis yang sangat biasa : Sinus, Ketegangan (Stress), Migrain, dan Kluster.

Sakit kepala juga selalu dikelaskan sebagai primer yaitu tekanan (stress), kurang tidur, alkohol, waktu makan lewat malam, dan keletihan dan sekunder yaitu disebabkan oleh penyakit lain seperti kecederaan, jangkitan, atau penyakit, dan boleh berkisar dari tidak berbahaya hingga sangat berbahaya.ketumbuhan dalam kepala atau darah tinggi.

1

Migrain

Gejala-gejala : Sakit di muka atau leher, berdenyut di satu kawasan, kepekaan terhadap cahaya dan suara, mual, penglihatan yang terganggu

Tempoh: 4 hingga 72 jam

Utama atau sekunder: Utama

Aura:

Lampu berkelip
Lampu berkilauan
Garis zigzag
Bintang bintang
Titik buta

Sebab yang paling sering berlaku adalah gangguan tidur, dehidrasi, perubahan hormon, dan pendedahan kepada bahan kimia adalah pencetus migrain yang biasa.

2

Ketengangan (Stress)

Pencetus : Stress emosi atau tubuh badan, pengambilan alkohol, caffeine atau merokok yang berlebihan atau terlalu letih atau penat.

Gejala: sakit di kedua-dua bahagian kepala, tekanan di dahi atau sakit di bahagian belakang kepala sehingga ke leher. Ketegangan di leher, dahi, kulit kepala, atau otot bahu anda juga mungkin berlaku.

Tempoh: 30 minit hingga beberapa jam

3

Sinus

Penyebab : Sakit kepala sinusitis biasa dikaitkan dengan masalah radang pada sinus pada orang yang sering atau mudah selesema disebabkan alergik atau alahan. Ia juga boleh radang disebabkan ade infeksi atau jangkitan kuman pada rongga sinus.

Gejala : Sakit atau gatal - gatal pada mata telinga atau dahi, resdung dengan lendir kuning atau hijau, hidung berair, demam, bengkak di muka, sakit pada muka bila membungkuk dan jika keadaan makin teruk akan menyebabkan jangkitan yang memerlukan rawatan hospital.

Rawatan dirumah atau ubatan : Hidu wap air atau irigasi hidung dengan air saline (semburan hidung) dan douche hidung. Ubat-ubatan yang boleh mengurangkan lendir dalam sinus seperti antihistamin.

4

Kluster

Penyebab : Masih tidak diketahui. Ade teori mengatakan disebabkan masalah saraf pada otak tetapi sakit kepala kluster adalah sangat jarang ditemui dalam masyarakat.

Gejala : Sakit yang sangat teruk di satu sisi kepala, biasanya di sekitar mata, disertai dengan kelopak mata yang berdenyut, hidung berair atau kemerahan di bahagian kepala yang sama.

Tempoh : sakit kepala kluster dapat berlangsung selama beberapa minggu atau beberapa bulan.

Rawatan perubatan : Ubat tahan sakit seperti Panadol dan jika yang lebih berat memerlukan rawatan oleh doktor di hospital.

Hidup dengan sakit kepala

 • Belajar untuk mempunyai kitaran tidur yang betul untuk tidur nyenyak setiap malam. Elakkan ubat penenang atau alkohol untuk tidur berkualiti.
 • Pelajari cara untuk berehat dan menghilangkan tekanan harian. Anda mungkin berlatih yoga, bermeditasi,  tarik nafas dalam-dalam, atau berbaring di bilik gelap.
 • Ambil ubat over-the-counter (OTC), jika diperlukan. Periksa dengan doktor anda jika anda memerlukan ubat OTC yang kerap atau setiap hari. Anda mungkin mengalami lebih banyak sakit kepala kerana penggunaan ubat ini secara berlebihan.
 • Cuba atasi simptom anda dengan segera. Sekiranya anda mula merasa sakit kepala terutama migrain yang timbul, mulailah melakukan rawatan di rumah ini daripada menunggu sehingga anda mengalami sakit kepala yang teruk.
 • Sentiasa minum banyak air. Sangat penting untuk kekal hydrasi.

Bila perlunya berjumpa dengan doktor?

Kebanyakan sakit kepala jarang menjadi tanda sesuatu yang lebih serius dan orang dapat menguruskannya dengan berkesan dengan ubat penahan sakit yang boleh dibeli di farmasi.

Walau bagaimanapun, sesiapa yang mengalami sakit kepala yang teruk, berterusan, berulang, atau makin teruk, harus berjumpa dengan doktor. Bantuan perubatan harus segera dicari untuk:

 • Timbul secara tiba-tiba dan sangat menyakitkan
 • Sakit kepala berulang pada kanak-kanak
 • Trauma atau kecederaan yang ketara pada kepala
 • Dengan kekeliruan atau gangguan penglihatan, keseimbangan, atau pertuturan
 • Berkaitan dengan kebas atau kelemahan
 • Berkaitan dengan demam, sawan, atau tidak sedarkan diri
 • Disertai dengan leher atau ruam
 • Dengan muntah berterusan.

Written by Dr Fauzi Rahim